Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Η Αναγκαιότητα της Μοναξιάς

Μέσα στις βασικές ανάγκες συγκαταλέγεται και η ανάγκη της επικοινωνίας, του να αγαπάς και να αγαπιέσαι, ή τουλάχιστον να έχεις κάποιον να συζητάς. Τελευταία διακρίνω ακόμη πιο έντονη την ανάγκη της μοναξιάς. Δηλαδή το να μπορεί ένα άτομο να συνομιλεί με τον εαυτό του-μόνος. Ίσως φταίει η συνεχής έκθεση σε όλες εκείνες τις εκπομπές που σε φωνάζουν καθημερινά να μπεις στην παρέα τους, η μαζική έξαρση αλλοφροσύνης και χαριτομενιάς φαίνεται μπούκωσε πλέον την ανθρώπινη ψυχή, που για να φτάσει στο πρώτο, βασικό και ουσιαστικό επίπεδο της επικοινωνίας πρέπει να αδειάσει, να αισθανθεί το κενό. Δεν φταίνε, σαφέστατα, μόνο οι εκπομπές ή τα μ.μ.ε, αλλά ο ίδιος ο τρόπος ζωής που μας έχουν πλασάρει (και έxουμε αποδεχτεί), της διαρκούς ευφορίας και ενεργητικότητας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που περιγράφεις πολύ διακριτά, είθισται να αποκαλείται ο λεγόμενος "κορεσμένος εαυτός". Η διαπίστωση δηλαδή ότι ο σύγχρονος άνθρωπος λόγω του τρόπου ζωής στις μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου δεν έχει χρόνο να "αναστοχαστεί" - να κατανοήσει δηλαδή τον εαυτό του μέσα στο οποιοδήποτε περιβάλλον (επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό) βρίσκεται.

Η αναγκαιότητα της μοναξιάς που περιγράφεις γίνεται αντιληπτή από μένα ως μια ανάγκη για περαιτέρω περισυλλογή.

Αν και εσύ έτσι το εννοούσες, αποτελεί ευχάριστη διαπίστωση η δυνατότητά σου με λίγα λόγια να λες πολλά.

Kiki είπε...

me alla logia perigrafeis to noima tou keimenou. Allilosunennoumaste telika!

Unknown είπε...

Η μοναξιά έχει δαιμονοποιηθεί ωςς κάτι κακό, σαν κατάστασηνοσηρή. Ειδικά στην ελληνική οικογένεια αν ένα παιδί κάτσει μόνο του για να σκεφτεί, αμέσως το ρωτάνε "τι έχεις;" κτλ.

Το να μένεις μόνος σου κάποιες στιγμές είναι αναγκαίο και διδακτικό. Να συλλογιστείς, να σκεφτείς, να ανασυνταχθείς. Να βρεθείς με τον εαυτό σου.

Ωραίο κείμενο. Σ'έβαλα ως σύνδεσμο στο blog μου, αν θες πέρνα μια βόλτα κι απ' το δικό μου κι αν σ'αρέσει κάνε με link να τα λέμε. Την καλημέρα μου.